Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
Žičana dizalica VS Chain Hoist
- Dec 06, 2018 -

ODLUKE HOIST: WIRE VS. CHAIN

Dva poznata, ali veoma različita izbora suočavaju se sa direktorom postrojenja za dizalicom u vašoj fabrici: žičani konopac ili lanac. To je ozbiljna greška pretpostaviti da postoji mala razlika.


Oni obavljaju sličnu funkciju, ali djeluju na različite načine i dizajnirani su za različite vrste tereta ili materijala. Dakle, ako želite kupiti novu dizalicu, nadograditi staru , ili ste samo zabrinuti da možda koristite pogrešnu vrstu za vaš posao, pročitajte dalje da biste saznali nešto o činjenicama i zahtjevima u vezi žice i lanca .


Korišćenje pogrešnog tipa materijala za podizanje će vas koštati nepotrebnih troškova u budućnosti. Žičana užad, kada se nepotrebno koristi, ima visoku cijenu koja se može izbjeći korištenjem lanca, budući da potonji ima tendenciju da bude jeftiniji od žice sličnog kvaliteta.


Međutim, ako pokušate da koristite lanac kada je žica obavezna, vaš sistem će se boriti za obavljanje, a češće će zahtijevati više popravaka. Dakle, hajde da ih uporedimo.


Žica

Žičane dizalice se najčešće vide u stalnoj, stacionarnoj opremi, ali se i dalje mogu koristiti u dizalicama koje su postavljene i srušene po potrebi. Za razliku od lanca (koji je obično jednostavniji), postoji nekoliko različitih tipova žičanih dizalica koje koriste različite kombinacije bubnja i motora.


Ponekad se žljebljeni bubnjevi koriste za povećanu preciznost. Ponekad se višestruki bubnjevi koriste za sastavljanje snage. Postoje različita rješenja za različite probleme.


Žičana užad se obično procjenjuje za teža opterećenja, u prosjeku između 2 i 30 tona. Logično, to znači da što je veći potreban kapacitet i što je veći prosječni teret opterećenja, to je vjerovatnije da ćete željeti koristiti žičanu užad.


Žičane aplikacije su takođe pogodnije za duge radne sate, kada je potrebno obaviti mnogo različitih opterećenja u kratkom vremenskom periodu. Takođe su korisne u intenzivnim okruženjima u kojima morate uzeti u obzir ekstremne vrućine ili teške vremenske uvjete.


Žičane dizalice imaju neke nedostatke. Kao što je već spomenuto, oni su u većini slučajeva skuplji od lančanih dizalica. Oni takođe imaju tendenciju da budu veći i komplikovaniji.


Ako nemate mnogo prostora za rad, žični sistem možda neće biti praktičan ili čak moguć za taj određeni posao. Većina žičanih sistema se koristi u fabrikama, kao što su postrojenja za proizvodnju čelika, livnice i postrojenja za proizvodnju sirovina.


Lanac

U principu, lančane dizalice su manje trajne i lakše se kreću nego žičane dizalice. Ovo ih čini fleksibilnijim kada imate dovoljno prostora ili potrebnog za prebacivanje položaja prilikom odlaganja tereta.


Kao i žica, kapacitet lančane dizalice se može razlikovati, ali obično unutar manjeg opsega od žice. Lanac je idealan za manje opterećenja, gdje težina nije toliko bitna - obično u rasponu od 1/8 do 5 tona. Naći ćete ih u manjim fabrikama, u radovima na održavanju i na radnim mestima gdje je potrebno obaviti podizanje.


Ovo bi vam već trebalo dati nekoliko ideja o tome kako se lanac može koristiti. Lančane dizalice dolaze sa nekoliko drugih prednosti, kao što su jednostavnost upotrebe i primjena za dizalice, portalne i ručne kranove.


Takve dizalice imaju tendenciju da uključe kukice za ručno kretanje, koje žice mogu da lakše izmaknu; dok lanac obezbeđuje veći nivo pouzdanosti.


Ali recite da znate svoj kapacitet i da imate prilično uravnotežen izbor između žice i lanca. Recimo da su cijene koje ste pogledali relativno blizu i još uvijek imate problema da se odlučite. S kim ideš?


Imajte na umu da trening ima mnogo veze s tim što ćete na kraju napraviti. Vaši radnici mogu biti naviknuti na jedan sistem umjesto na drugi, a prebacivanje može uključivati nove troškove obuke i nižu produktivnost koja dolazi s neiskustvom.


Sa druge strane, možda ćete želeti da pređete sa lanca na žicu ako verujete da ćete se baviti većim, većim opterećenjima u budućnosti i možda bi bilo dobro da se sada pripremite umesto čekanja.