Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
Šta je portalni kran?
- Nov 22, 2018 -

Portalni kran je tip nadzemnih dizalica sa jednim ili dvostrukim nosačem nosača koji su poduprti slobodnim nogama koje se kreću na točkovima ili duž staze ili šina. Portalni kranovi obično se uzimaju u obzir kada postoji razlog da se ne ugradi sistem nadzemnih pista.


Ovi se tipično koriste za spoljašnju aplikaciju ili ispod postojećeg sistema za dizanje mosta . Za razliku od kranskog mosta, portalni kran ne mora biti vezan za strukturu nosača zgrade koja eliminiše potrebu za stalnim gredama za staze i stubovima za podršku. U nekim slučajevima ovo može dovesti do značajnog smanjenja materijalnih troškova i može biti ekonomičnije rešenje u poređenju sa slično određenim mostnim kranom.


Veći sistemi portiranja mogu raditi na šinu ili stazi ugrađene u zemlju, obično na ravnoj liniji u posvećenom radnom području. Manji prenosni portalni sistemi se koriste na kotačima ili točkovima i mogu se pomicati oko postrojenja za održavanje ili izradu lakih delova.


Različite vrste portalnih dizalica


Puni sistemi grane krana

Gantry crane

Puni sistemi portalnih krana su najpopularnija konfiguracija - sastoje se od dvije noge koja se voze na šinu koja je ugrađena u ravnini sa gornjom površinom poda. Oni obično vode u pravu liniju u posvećenom radnom području. Ovaj dizajn omogućava motorizovanu opremu kao što su makazaste dizalice, viljuškare, kolica i kamione da se prevrne i prolaze kroz kran.


Polu-Gantry Crane Systems

Semi gantry crane

Portalni kranovi se takođe mogu dizajnirati jednim nožem na točkovima ili šinama, a druga strana krana koja se vozi na sistemu piste povezanim sa građevinskim stubovima ili bočnim zidom građevinske konstrukcije. Ovo su povoljne jer mogu vam uštedjeti prostor / radni prostor. Za razliku od kranskog mosta, za ovaj setup nisu potrebne dve piste koje podržava ili se vezuju za stupce izgradnje.


Prenosni sistemi portalnih kranova

Portable gantry crane

Prenosni portalni kranovi su manji sistemi lakših gantarskih sistema koji rade na točkovima ili gumenim točkovima. Ovi točkići omogućavaju korisniku da ga premješta kroz objekat za rukovanje različitim materijalima ili opterećenjima. Kada su prazni i nisu pod opterećenjem, oni se mogu pomerati ili pohraniti bilo gde u celoj radnji ili u različite radne ćelije kako bi pružili veću flešibilnost prostora i fleksibilnost poda.


Podesivi portalni kranovi

Adjustable gantry crane

Podesivi portalni kranovi mogu se dizajnirati sa varijabilnim dizajnom visine i raspona. Prilagodljivost dozvoljava krajnjem korisniku da menja visinu greda - pružajući više fleksibilnosti prilikom transporta portala u i izvan objekta ili kroz različite dijelove prodavnice.