Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
Врсте дизалица
- Aug 14, 2018 -

1. Ручне дизалице - ручне дизалице дизајниране су за повремене, непродукционе дизање гдје није потребно брзо дизање. Ручне дизалице имају два различита ланца; један за подизање и спуштање терета (контролни или ручни ланац) и један за подупирање терета (теретни ланац). Ручне дизалице се ручно подижу или спуштају контролни ланац помоћу покрета "преко руке" како би се подигао или смањио оптерећење. Вучно дејство ручног ланца претвара низ зупчаника и ланаца који се налазе унутар дизалице, што доводи до подизања или спуштања ланца оптерећења, а самим тим и самог терета. Ручне дизалице (пада ланца) доступне су у капацитетима од ½ до 50 тона и идеалне су за употребу у монтажу, одржавању, изградњи, бродоградњи и аутомобилској примени.

2. Електрични дизалице - електрични дизалице користе електрични мотор за окретање унутрасњег зупчаника дизалице, који заузврат подиже или смањује оптерећење повезано са теретним ланцем. Ротирање бубња у смеру кретања казаљке на сату или у супротном смеру казаљке на сату контролише се помоћу оператера помоћу контролног привеска са дугмадима за горе и доље, као и опционалном зауставном сигурносном заустављањем. Електромотори који се налазе у дизалицама чешће него што не користе напон 220в / 440в или 230в / 460в и обично захтевају везу са тврдим жицама. Међутим, неке од лакших дизалица за дизалице раде на 110в и заправо могу бити прикључене у електричну утичницу за домаћинство. Електричне дизалице су прилично економичне, али су ограничене у њиховој употреби према ономе што је познато као њихов радни циклус. Сваки електромотор захтева одређени број одмора након периода употребе. Без обзира на оцену радног циклуса електричног мотора, резултираће преурањеном кварором мотора и скупим поправкама. Електричне дизалице нису дизајниране за рад са 100% радним циклусом и не препоручују се за континуирану производњу. Доступни су у 1/8 тона до 100 тона капацитета.

3. Пнеуматски (ваздушни) дизалице - пнеуматске дизалице се обично користе у окружењима индустријске производње. Ове јединице имају или ротациони вентил или ваздушни мотор са погоном на клип, који се напаја компримираним ваздухом. Највећа предност ваздушних дизалица је да имају 100% степен радног циклуса, што за разлику од њихових електричних кола никад не треба да се одмара. Пнеуматске дизалице су, међутим, једнако добре као и квалитет, притисак и брзина протока ваздуха који их храни. Један недостатак ваздушних дизалица је што оне троше умерену и већу количину компримованог ваздуха, што заузврат захтијева компресор ваздуха који може произвести довољан проток ваздуха како би задовољио захтеве кубних ногу у минути (ЦФМ) дизалице. Дизалице које раде испод номиналног ЦФМ-а неће радити на њиховој оцјењеној перформанси. Поред тога, чист, сух и подмазан ваздух је од пресудне важности за продужење радног века ваздушног дизалице.