Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
Uloga graničnog prekidača
- Dec 25, 2018 -

Šta je granični prekidač

Granični prekidač je kritična komponenta sigurnosti nadzemnog krana. Granični prekidači su elektromehanički uređaji koji reguliraju sve od kućanskih aparata do industrijskih strojeva. A za nadzemni kran pružaju čvrste, utvrđene referentne točke za održavanje efikasnosti, pouzdanosti i sigurnosnih standarda.


Granični prekidači imaju praktično neograničene primjene u regulaciji rada krana kako bi se spriječili potencijalni incidenti. Na primjer, kada konopci izlaze iz žljebova ili u sprječavanju udara dva kolica na istu konstrukciju mosta.


Osim toga, krajnji prekidač drži dizalicu podignutim teretima iznad nazivnog kapaciteta. Druga vrsta krajnjeg prekidača sprečava da dizalica stigne do gornjeg bloka i bubnja za uže. Još jedan tip štiti motore od pregrijavanja.


Bez graničnih prekidača za dizalice, potencijal za štetu je prilično visok. Iz tog razloga, svaki krajnji prekidač treba redovno pregledati i održavati.


Kako otvaraju ili zatvaraju strujne krugove, krajnji prekidači se istroše tokom vremena. Da bi se nadgledalo habanje i zamena prekidača pre nego što dođe do kvara, krajnje prekidače treba proveravati svakodnevno pre nego što se koristi kran.