Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
Uvođenje daljinskog upravljanja
- Dec 25, 2018 -

Daljinski upravljač, kontrola kabine, kontrola nad žicom

Daljinska radio kontrola je nova opcija za rad sa kranom koja dolazi sa nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne kontrole dizalice. Ove prednosti uključuju sigurnije operacije, bolju upravljivost i poboljšano radno vrijeme. Prije uspona radio kontrola, dizalice su tipično upravljane s jednom od dvije vrste kontrola: kontrole kabine ili kontrolne žice.


Kontrola kabine

Kontrole kabine i kontrole priveska dolaze sa nekoliko nedostataka koji se rješavaju daljinskim upravljačima. Najveći problem sa kontrolama kabine je u tome što je za većinu aplikacija potrebno više od jedne osobe. Rukovalac dizalicom često treba pomoć na podu za postavljanje i pozicioniranje tereta, a mnoge operacije će zahtijevati da promatrač ili relejna osoba usmjeri operatera kroz vizualne ili verbalne upute.

Cab

Kontrola privjesaka od žice

Kontrole za privjeske žice rješavaju ove probleme postavljanjem operatera na pod blizu tereta. Rukovalac može montirati i pozicionirati teret, a mogućnost direktne vidljivosti može eliminirati potrebu za promatračem. Ali žičane kontrolne privjeske imaju i nekoliko nedostataka. Oni zahtijevaju od operatera da prati stazu dizalice duž poda, što može povećati rizik od opasnosti od izleta ili pada i može usporiti rad u situacijama kada dizalica može da se kreće brže nego što operater može sigurno hodati.


Kontrole za privjeske od žice također zahtijevaju da strojar uvijek ostane blizu tereta. Ova blizina može biti posebno opasna kod rada s teškim ili opasnim teretima, što povećava rizik od ozljeda operatera. Operater mora izbjegavati opterećenje i voditi računa da se ne zaplete kablovi koji mogu biti i nesigurni i dugotrajni.


Daljinski upravljači

Daljinske radio kontrole rješavaju probleme kontrole kabine i žice i pružaju prednosti oba. Operater može obavljati zadatke na podu, tako da operacije zahtijevaju manje radnika za povlačenje iz drugih dužnosti. Rukovalac može imati i bolju vidljivost, budući da potencijalno može preći na lokaciju na podu koja će pružiti najbolji pogled na rad dizalice, eventualno eliminišući potrebu za dodatnim štapovima ili relejima.

Remote  Control

Daljinski upravljači takođe mogu omogućiti rukovaocu da se približi teretu, kada je u sigurnom položaju, da bi se postigla veća preciznost pri radu. Rukovalac može ostati i dalje od opterećenja u situacijama sa teškim ili opasnim teretima, što čini operaciju mnogo sigurnijom. Za razliku od ožičenih visećih kontrola, bežične kontrole ne ograničavaju lokaciju operatera u odnosu na opterećenje ili zahtijevaju od operatera da se kreće s opterećenjem. Rukovalac mora i dalje posmatrati i ostati izvan zone pada gdje bi teret mogao pasti i udariti osobu u nesreći.


Nedostaci

Kao i svako rješenje, postoji nekoliko nedostataka kod korištenja daljinskih upravljača. Pošto su bežični i nisu priključeni na izvor napajanja, uređaji za radijsko upravljanje se napajaju baterijama, koje se moraju redovno proveravati i zamenjivati ili puniti. Ako nisu provereni, operateri bi mogli da otkriju da ne mogu koristiti dizalicu kada je to potrebno, jer su kontrolne baterije mrtve. Uređaji za bežičnu radijsku kontrolu takođe mogu biti izgubljeni ili slučajno uništeni ako su zagubljeni ili ostavljeni na putu teške opreme, kao što su dizalice.


Još jedan manje uobičajen nedostatak je mogućnost radio smetnji. Ovaj nedostatak je samo problem u specifičnim aplikacijama gdje okruženje stvara vlastite radio valove. Ako postoji poseban izvor elektromagnetnog zračenja, ti talasi mogu ometati upravljački uređaj i poremetiti komunikaciju između uređaja i dizalice. Bežični kontrolni sistemi takođe imaju tendenciju da budu skuplji od kabinskih i ožičenih kontrolnih elemenata, ali razlika u ceni nastavlja da se smanjuje kako se bežična tehnologija poboljšava.


Sigurnost

Moderni radio-kontrolni sistemi visokog kvaliteta dostupni su sa dizajnom koji obezbeđuje fizičku i električnu izolaciju radi zaštite od električnih kvarova ili kvarova. Elektronski uređaji su takođe dostupni sa robusnim kućištima kako bi se zaštitili od ekstremnih visokih i niskih temperatura, teške upotrebe i drugih uslova okoline.


Radio predajnici i prijemnici mogu da rade na različitim frekvencijama kako bi omogućili rad više udaljenih radio-kontrolnih sistema istovremeno, a neki sistemi su dizajnirani sa zaštitom od smetnji između radio signala na istoj frekvenciji. Rad na različitim frekvencijama ili upotreba drugih mjera zaštite pomaže u sprečavanju opasnosti uzrokovanih smetnjama između različitih dizalica.