Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
Pomozite da zaštitite nadzemni kran od prekomerne istrošenosti i skupih zastoja
- Dec 05, 2018 -

Pomozite da zaštitite nadzemni kran od prekomerne istrošenosti i skupih zastoja

Da bi se produžio životni vek sistema nadzemne dizalice, postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što kupite nadzemni kran:


Provjerite je li dizalica ocijenjena za stvarni radni ciklus i potrebnu uporabu.

Budite iskreni prema sebi i proizvođaču koji dizajnira i gradi vaš kran. Ne pokušavajte dizajnirati ili izgraditi dizalicu koja neće zadovoljiti stvarne zahtjeve upotrebe i radnog ciklusa vašeg poslovanja.


Svaka komponenta na dizalici je ocijenjena za specifičan kapacitet opterećenja - ako vaš kran nije izrađen za potrebe stvarnog dizanja, to može dovesti do preranog habanja ili kvara. Ako ste naprezali dizalicu podizanjem tereta ili upotrebom u stvarima za koje nije dizajnirana ili ocijenjena - samo zato što ste htjeli uštedjeti nekoliko dolara - u konačnici ćete potrošiti više u dugoročnom popravku i troškovi povezani sa modernizacijom i modernizacijom komponenti dizalice.


Razmotrite radno okruženje prilikom projektovanja i izgradnje dizalice.

Okruženje u kojem se dizalica koristi može igrati važnu ulogu u vijeku trajanja vašeg krana i komponenti dizalice. Ekološki faktori kao što su visoka toplota, prisustvo hemikalija ili isparenja, para, prašina ili višak vlage mogu zahtijevati specijalne metalne prevlake kako bi se zaštitio i poboljšao radni vijek dizalice.


Ako se ovi faktori ne uzmu u obzir tokom procesa dizajniranja i kotacije, onda komponente gornjeg krana mogu biti pod uticajem korozije, oksidacije, a dijelovi se mogu zalepiti prljavštinom i prljavštinom.


Redovno pregledavajte kran.

Redovna inspekcija je jedan od najboljih oblika preventivnog održavanja. Boravak na vrhu redovnog održavanja identifikuje probleme ranije i omogućava vam da zamijenite ili popravite istrošene dijelove prije nego što uzrokuju velike smetnje u proizvodnji ili kvar na opremi.

Ne samo da će vas redovne inspekcije kranova držati u skladu sa sankcionim tijelima kao što su OSHA, ASME i CMAA, već će vam pomoći da oprema za dizalicu i dizalicu radi na najvišoj efikasnosti, pomogne da vaši zaposlenici budu bezbedni, pomognu da se smanji skupo vreme i produže vijek trajanja opreme.Pridržavajte se preporuka proizvođača za redovno servisiranje i održavanje.

Trebalo bi da dobijete neku vrstu priručnika za vlasnika ili knjigu intervala održavanja od proizvođača krana. Preporuke za servisiranje proizvođača date su na osnovu radnog ciklusa i kapaciteta specifične dizalice, pa slijedite preporuke proizvođača za održavanje dizalice i dizalice, kao i intervale podmazivanja i pregleda.


Instaliranje nadzemnog krana u vašem objektu je velika novčana investicija. Međutim, to je i investicija u sigurnost vaših zaposlenika, kao i ulaganje u poboljšanje efikasnosti vaših proizvodnih i radnih procesa.


Nadamo se da ćete bolje razumjeti koje tipove problema ili probleme možete naići u sistemu kranskog sistema i šta možete učiniti da ih ublažite.