Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
КОМПОНЕНТИ МОСТОВА БРАНИКА
- Nov 09, 2018 -

КОМПОНЕНТИ МОСТОВА БРАНИКА


Функција крана је да хоризонтално и уздужно подигну подигнуто оптерећење у објекту. Подигнуто оптерећење је обично подржано куком која је везана за дизалицу. Двигало је подупрто од колица која се креће хоризонтално дуж кранског моста. Крански мост је повезан са бројем кранских камиона на сваком крају у зависности од капацитета и распона. Камиони за дизање крана могу имати 2, 4 или 8 точкова по капацитету дизалице. Точкови се возе дуж кранске шине која је подржана гредама писта. Слиједеца слика илуструје основне компоненте крана;


Bridge crane


1. Мост - Мост је главна структурна компонента надземног дизалице. Спада у ширину зграде и састоји се од једног или више носача или носача. Ово су можда фабрички челични носачи или ваљкасти челик. Мост носи колица за дизање, која за време рада пролази дуж дужине носача.

2. Рунваи - пруга и систем подршке на коме ради кран. Носачи писте обично се сматрају дијелом грађевинске конструкције и дизајнирани су у складу с тим.

3. Решетка писте - Шина која је подржана од греда писта на коме се креће кран.

4. Крајњи камиони - На обе стране моста, крајњи камиони постављају точкове на којима путује цела крана. То је склоп који се састоји од структурних чланова, точкова, лежајева, осовина, итд., Који подржавају мост или носаче моста. Електрични погонски мотори обично двоструке или са променљивом брзином мењају точкове и померају кран у жељени положај. Кочнице су постављене на погонске моторе и суштинске су да спрече неконтролисано оптерећење опасним и често се електрично управља. Електрични крајњи прекидачи смањују снагу погонских мотора и спречавају судар да се суоче са структуром зграде на крају подручја путовања.

5. Дизалица за електрични ужад - механизам за дизање је јединица која се састоји од погона мотора, спојнице, кочница, зупчаника, бубња, конопаца и оптерећења дизајнираног за подизање, држање и спуштање максималног номиналног оптерећења. Механизам за дизање је монтиран на колица.

6. Колица или ракови - "рак" је "крстна јединица" од које се кука спушта и подиже. Врхунска колица на крану двоструког носача раде на шинама постављеним на врх моста крана. Подводна колица на једној носачу креће на доњој прирубници кранског греда, а погонске јединице су директно повезане са колицима. Колица носи електричну жичну врпцу која подржава носач и кука кроз систем ременица. Мотор са променљивом брзином на дизалици покреће терет нагоре или надоле. Лимитни прекидачи спречавају судар да се сударају са колицима.

7. Бумпер (Буффер) - Уређај који апсорбује енергију намењен за смањење утицаја када покретна дизалица или колица дође до краја дозвољеног путовања или када дођу у контакт са две покретне дизалице или колица. Овај уређај може бити причвршћен за заустављање моста, колица или писта.

8. Контроле - Контроле за ЕОТ дизалицу обично се монтирају у привезак оператора или на даљинску конзолу и састоје се од различитих тастера и прекидача који користе релеје и контакторе монтиране на крану. Погонски мотори и покретни мотор извлаче знатне струје током рада и захтевају одговарајуће назначене контакторе да их укључе и искључе. Променљиви фреквентни претварачи омогућавају контролу брзине за моторе где је прецизно позиционирање неопходно. Главни контактор се активира главним прекидачем и искључи сву снагу до дизалице ако се јавља опасна ситуација.