Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
Zajednički problemi sa dizalicama
- Dec 05, 2018 -

Zajednički problemi sa dizalicama


Krovni dizalica samo voli automobilom ili bilo kojim drugim komadom opreme ili strojeva, vašim dizalicom će biti potrebno redovno održavanje kako bi produžio svoj životni vijek i održao ga efikasno. Shvatamo da kupovina nadzemnog dizalice može biti velika investicija i investicija koju ćete želeti zaštititi.


Kao kompanija koja je rutinski pozvana na servisiranje, inspekciju i popravku nadzemnih dizalica i dizalica, sastavili smo ovu listu pet najčešćih problema sa dizalicama, kako biste bolje razumeli koja pitanja ili problemi biste mogli susret u toku života vašeg dizalice. I što je najvažnije, šta možete učiniti kako biste ih spriječili ili ublažili.


1. Šteta ili degradacija na žičanu vrpcu

Oštećenje ili degradacija na žičanu vrpcu je jedno od najčešćih problema koje možete doživeti pomoću sistema nadzemnih dizalica. Postoji nekoliko zajedničkih problema sa žičanim užetom , uključujući bilo šta od sledećeg:


 • Žičani konopac je skočio iz sistema za prešanje

 • Smanjenje prečnika konopa ispod nominalne - gubitak jezgre, unutrašnje ili spoljašnje korozije, habanje spoljnih žica

 • Slomljena ili nosena izvana žica

 • Korodirane ili slomljene žice na krajnjim spojevima

 • Ozbiljno udaranje, drobljenje, sečenje ili neobičavanje


Mnogi uslovi rada mogu uticati na život žičane vrpce . Savijanje, opterećenja, uslovi opterećenja, brzina nanošenja opterećenja (udarno opterećenje), abrazija, korozija, dizajn prašine, rukovanje materijalima, okolišni uslovi (toplotna ili hemijska izloženost), podmazivanje i istorija upotrebe će uticati na to koliko dugo ostanite u službi.


Najbolji način da se spreči oštećenje žice ili je otkazivanje je provjeriti prije svake smjene . Ukoliko se primeti bilo kakav dokaz štete, žičana vrpca treba pravilno odložiti kako bi se sprečila dalja upotreba.


Takođe, uverite se da je žičan kabl pravilno podmazan. Pravilno podmazivanje žičane vrpce ima dvije primarne prednosti:


 1. Smanjuje trenje dok se pojedinačne žice premještaju jedni druge

 2. Pruža zaštitu od korozije i podmazivanje u jezgru, unutrašnjim žicama i spoljašnjoj površini

2. Problemi sa kranom i poravnanjem žice

Krovna dizalica koja je izvan poravnanja i pomicanja dok putuje niz piste može izazvati značajne napore i oštećenja čitavog sistema dizalica. Problem sa dizalicom koja ne prave ispravno je da tokom vremena sile koje nisu obračunate prilikom projektovanja i instalacije nadzemne dizalice uzrokovale su opterećenja samim stazama staze, a takođe i na vezne ili podupirne strukture .


Ove vrste naprezanja mogu rezultirati:


 • Nesreće

 • Kvar na kranu ili derailment

 • Opadanje opreme i gubitak produktivnosti

 • Skromni popravci i zamena delova


Kran koji ne prave ispravno takođe uzrokuje veliko opterećenje na točkove, kotrljajuće ležajeve i prirubnice na točkovima, kao i prevremeno habanje pogonskih motora i druge opreme.


Postoje izvesni znakovi da se vaš kran ne može ispravno poravnati i da se sklizne dok se kreće niz pistu. Kada je krana u funkciji, budite svesni sledećeg:

 • Zvučni zvukovi

 • Slomljene ili napukle prirubnice na točkovima

 • Nenormalno habanje na točkovima, kotrljajućim ležajevima i šinama

 • Potrebna je dodatna snaga za pokretanje dizalice kroz određena područja piste

 • Točkovi koji plutaju ili se popne preko šine, a zatim pada


Najbolji način da se spriječite kočenje i poravnanje nadzemnih dizalica je da redovno pregledate vašu kranu od strane renomiranog trećeg provajdera. Dobavljač usluga krana može da pregleda vaše kranske šine i sisteme pista kako bi identifikovao i ispravio sva pitanja pre nego što postanu veći problemi.

3. Prekomerna odeća za završetak kamionskih točkova

Točkovi kamiona za završnu obradu su komponente nadzemnih dizalica koje mogu zahtevati često održavanje, zamenu ili podešavanje. Tokom kretanja dizalice, točkovi će se prirodno odvojiti zbog normalne upotrebe dizalice i trebaju biti zamijenjeni.


Točkovi mogu biti izrađeni od različitih materijala, uključujući poliuretan za portalne dizalice, legure, nisko-ugljenog čelika ili srednje-ugljenog čelika. Što više ugljenika u čeliku, teži će se točak. Postoje i metodi toplotne obrade koji se mogu koristiti za povećanje tvrdoće točkova - povećavajući životni vek i opterećenje točkova.


Ako se točkovi, kotrljajući ležajevi ili prirubnice na točkovima počnu habati ili preklapati preterano, to može biti indikacija da se kran potiskuje i ne prati pravilno sistem piste. Skretanje krana može prouzrokovati preterano habanje i stres na točkovima, ali i na gredama i podupiračima pista.


Točkovi se brže obrađuju na kranu koja je instalirana korišćenjem postojećeg željezničkog sistema, nasuprot novoj instalaciji. Osim ako pista nije pravilno pregledana pre instalacije, piste mogu biti neusklađene ili šine mogu biti van tolerancije.


Da biste izbegli preuranjeno habanje na točkovima i krajnjim kamionima, vaš stražnji kranski sistem pista bi trebalo da bude dizajniran, testiran i redovno pregledan od strane renomiranog proizvođača krovnih krana. Svi znaci prevremenog habanja ukazuju na mogućnost većeg problema koji treba rešiti i ispraviti pre nego što se problem ujedinjuje. Uverite se da su točkovi napravljeni posebno za železnicu na kojoj voze. Tvrdoća mora odgovarati tvrdoći željeznice.


4. Pitanja sa sistemom elektrifikacije

Postoji niz različitih problema vezanih za sistem elektrifikacije krovnih dizalica koji mogu zahtevati servis ili buduće održavanje.


Problemi sa kontaktnim prekidima

Jedan od najfrustriranijih problema koje operater krana može iskusiti je kada postoje prekidi kontakta između provodnika i kolektora. Ovi prekidači kontakata mogu uzrokovati probleme sa problemima kontrole sa nadzemnim dizalicom.


Na kolektoru, četkica napravljena od ugljeničnog grafita može se odvojiti, što može dovesti do stvaranja ugljeničnog grafita. Budući da je ugljenična grafita prašak provodni materijal, ovo povećanje može prouzrokovati kratke spojeve u električnoj vezi.


Na starijim sistemima krana, bakarne šine na provodnicima mogu takođe postati korodirane ili oksidovane zbog radnog okruženja ili zbog dugih perioda kada se kran ne koristi. Da bi se ovo sprečilo, provodne šipke i kolektore treba redovno pregledati i čistiti kako bi bili sigurni da je kontakt između kolektora i trake provodnika neprekidan.


Još jedan problem koji može dovesti do prekida kontakta je ako postoje problemi sa poravnanjem sa samim provodnicima, što dovodi do toga da kolutne cipele skoče sa staze i izgube kontakt.Problemi sa pritiskom na dugmad ili radio kontrole

Iako nisu veoma česti, postoje okruženja koja stvaraju sopstvene radio talase koji mogu ometati rad krovne dizalice. Primer može biti objekat koji vrši indukcione grejne ili indukcione procedure zavarivanja. Radio talasi nastali tokom ovih procesa mogu ometati komunikaciju između predajnika i prijemnika.


Na upravljačima priveska i kontroli radio uređaja , tasteri ili ručice mogu se zadržati ili postati neodgovarajući tokom vremena. Kontrola će možda biti potrebno zameniti ili popraviti kako bi ispravila bilo kakve probleme sa radom dugmadi.


Takođe možete pronaći da se kontrolne konzole mogu isključiti ili izvući iz dizalice. Razlog zbog kojeg se to može dogoditi je to što operater privlači privezak da manevriše ili pozicionira kran, naročito na dizalicama ili kranovima radne stanice. Ako vaše kontrole postanu neodgovarajuće, možda ćete morati da proverite da li je privjesak postao isključen sa dizalice ili da je sistem servisiran i ponovo ožičen ako bilo koja žica postane slobodna.


Ispušteni osigurači

Ako utvrdite da vaš dizalica nosi osigurače, onda je to indikacija da imate neispravan krug u sistemu elektrifikacije dizalice. Obratite se kranu provajdera odmah da biste izašli i pregledali sistem elektrifikacije dizalice i identifikovali grešku.

5. Otklonjene ili oštećene kuke

Kuka je dizajnirana tako da drži teret u određenom i preciznom pravcu. Kada težina nije poduprta kako je predviđena za kuku, ona ugrožava unutrašnji integritet kukice i može povećati šanse da se savija, istezanje ili pucanje. Opterećenje se takođe može skliznuti iz kuke ako proširuje otvor grla.


Redovna kontrola kukica i drugih komada obrađivača hardvera treba izvršiti na početku svake smjene kako bi se proverila deformiteta ili oštećenja.