Znanje
Dom > Znanje > Sadržaj
Most Crane vs Gantry Crane
- Nov 22, 2018 -

Kada čujete reč "kran", verovatno mislite o komadu mehaničke opreme ili o ptici. U ovom slučaju, želeli biste da držite sliku sistema za dizanje dizalice u vašem umu. Ponekad, otkrivajući koja vrsta lifting opreme će vam trebati, morate vratiti korak unazad. Možda želite samo saznati više o prednostima dizalica u poređenju sa drugim mogućnostima podizanja materijala. Nastavite čitati kako biste saznali više informacija o mostnoj kranici i portalu, uključujući ono što imaju zajedničko i kako se oni razlikuju.

Oba, uglavnom korišćena u industrijskim aplikacijama, mostna dizalica i portalni kran se često mogu naći u proizvodnim pogonima i drugim lokacijama za rukovanje kao što su dvorište ili fabrika. Mostni kranovi i portalni kranovi se koriste za premještanje rasutih materijala ili brodskih sanduka.

Mostni kran je jedan od najčešćih tipova dizalica na svetu. Ovaj tip krana karakteriše jedan ili više paralelnih grednih mostova na kojima se kolica vozi napred i nazad. Trči uz povišenu pistu, obično dužinu zgrade ili fabrike. Grede piste su podignute visoko iznad zemlje pomoću samostalnog sistema koji je dio zgrade, ili kolonama. Na kraju greda je kamion koji usmerava pokretanje kolica. Jedna važna prednost diznih dizalica je što omogućavaju fleksibilnost kada i gde se teret može staviti na kran. Na određenom području postoji više tačaka podizanja.

Mostna krana dolazi u dva različita oblika: jedan nosač i dvostruki nosač. Jednostrani nosači mostnih mostova se obično koriste za opterećenja ispod 12,5 tona, gdje su dvostruki nosači dizalice korisni za opterećenja preko 12,5 tona. Posebno za dizalice sa dvostrukim nosačima, mogu se dodati i druge karakteristike kao što su hodnik za održavanje ili pomoćna dizalica. Nekoliko poena koje želite da razmotrite pre nego što kupite dizalicu mosta uključuju:

  • Koliko dugo treba piste?

  • Da li će most biti podržan od strane građevinske konstrukcije, samopodržane ili kombinacije oba?

  • Da li će most biti unutra ili na otvorenom?

  • Šta će napajanje kranom: motor, pritisak, ručno usmeren ili kombinacija?

  • Koji su mostovi potrebni?

Samo neznatno drugačiji od mostnog dizalice je portalni kran. Ova vrsta krana je korisna za zgrade ili projekte na otvorenom koji nemaju instaliranu pistu. Portalni kranovi mogu biti opremljeni jednim nosačem ili dvostrukim nosačima, u zavisnosti od potrebe, a mogu se napraviti od nosača ili standardnog profila. Most portalne dizalice drže dve čelične noge od A rama koje ostaju na tlu. Obično je ovaj tip dizalice instaliran sa točkovima tako da se kran može pomerati između lokacija. Ponekad ćete pronaći portalni kran koji se kreće duž staza na podu ili koristi V-groove caster da održi kretanje u pravu liniju. Krajnji kamionski sistem koji pomera kran napred i nazad na pistu može se razlikovati u zavisnosti od primene i opterećenja.

Kada gledate kako na most preko mosta, tako i na mostove, videćete da su slični. Podržani su na oba kraja, stoga imaju fantastičan kapacitet. Pored toga, regulišu kretanje tereta u tri dimenzije, što omogućava veću kontrolu. Na kraju, oni imaju efikasnu oblast pokrivanja i mogu se napajati na različite načine. Jedna od glavnih razlika koju ćete želeti da primetite je cena. Tipično, portalni kranovi su jeftiniji od mostnih dizalica.

Ako razmišljate o kupovini mostne dizalice ili portalne dizalice, obavezno uradite svoje istraživanje pre kupovine. Pošto su prilično slični, želeli biste da izaberete onaj koji je najpogodniji za vašu aplikaciju i opterećenje sile.